Acidul hialuronic intre atenuare de riduri si agent anti imbatranire

anti aging la TimisoaraSpuneam intr-un text anterior ca acidul hialuronic si botox-ul sunt doua componente esentiale in lupta cu imbatranirea, doua elemente ajutatoare din „arsenalul” celor ce lucreaza in dermatologie si mai ales in partea de estetica a acesteia. In acest articol vom vorbi despre ce inseamna de fapt notiunea de acid hialuronic si rolul lui in organismul uman.

In primul rand trebuie sa stim despre acid hialuronic ca este prezent in tot organismul nostru si este parte a tesutului conjuctiv. Cel  mai important rol al acestuia este acela de amortizare si lubrifiere, iar organismul nostru il contine in cantitati suficient de mari. Totusi, cam dupa varsta de 20-25 de ani exista o componenta degenerativa in acest sens.

Acid hialuronic – descoperire si utilizare

Descoperit in 1934, principalul rol al acidului hialuronic este acela de a mentine apa in testulul conjunctiv, in articulatii si organe. Este prezent in multe din zonele organsimului nostru afectate de boli caracteristice, respectiv in articulatii, ochi, piele…

Una din utilizarile cele mai importante a acidului hialuronic, si facem abstractie acum de cea din dermatologie de atenuare / stergere de riduri, este cea din interventiile chirurgicale care privesc operatiile la ochi sau articulatii. Sunt destul de multi ani de cand medicii folosesc injectii cu acid hialuronic in cazurile operatorii ale afectiunilor descrise mai sus.

Varsta, respectiv procesul de imbatranire, boala… acestea afecteaza capacitatea noastra de a mentine un nivel optim de acid hialuronic in lichidul sinovial (cel care este responsabil cu buna functionare a articulatiilor, are rolul de a umezi…) ca atare apar durerile.

Concluzia logica a celor descrise mai sus (evident la modul sumar si concis) este aceea ca organismul nostru are nevoie de acid hialuronic, iar ca orice nevoie care trebuie acoperitase poate face pe cale naturala sau injectabila. Pentru site-ul de fata prezinta importanta administrarea de injectii cu acid hialuronic pentru atenuarea / stergerea ridurilor.

Eliminare, stergere sau atenuare riduri cu acid hialuronic

Remarcabil pentru toata medicina estetica este rolul avut in dermatologie si efectul de volum obtinut prin injectii cu acid hialuronic. In scopul estetic se obtine o crestere a volumului tesutului facial. Prin injectarea in zona profunda sau mediana a ceea ce numim derm, obtinem practic un efect de umplere a santurilor din piele, o crestere in volum a tesutului…

Aceasta inseamna imediat un efect vizibil asupra ridurilor. Zona de aplicatie vizeaza tot ce inseamna riduri la nivelul facial, incepand de la coltul buzelor, santurile din piele… Mai mult, buzele, dupa aplicarea de injectii pe baza de acid hialuronic capata volum, elasticitate si implicit frumusete, aspect esential pentru o femeie.

Concret, oriunde exista deficiente de volum la nivelul facial, injectarea de acid hialuronic rezolva problema. Nu definitiv. Efectul este dat de capacitatea acidului hialuronic de a retine apa si de a o pastra in tesut timp mai indelungat. De fapt, toti cei care activeaza in dermatologie stiu ca produsele injectabile pe baza de acid hialuronic sunt superioare celor administrate pe cale orala.

In dermatologie, produsele injectabile de acid hialuronic sunt asa numitele filere, rolul lor fiind acela de lifting facial, in sensul descris mai sus. Pentru informatii concrete despre tratamentul injectabil sunteti invitati sa contactati cabinetul de dermatoogie Dermestetics.

Administrarea pe cale orala de acid hialuronic

In cele ce urmeaza vorbim in special de alimentatie. In afara produselor farmaceutice de administrare pe cale orala, cu grad de absorbtie asupra caruia se poate discuta, organismul nostru isi poate lua o „portie” importanta de acid hialuronic din alimente. Medicii si cercetatorii au constatat ca includerea in hrana noastra a unor tipuri de alimente contribuie la capacitatea de producere de acid hialuronic suplimentar, iar efectele sunt acelea de ameliorare sau intarziere a evolutiei bolilor articulare sau ale ochilor.

Radacinoasele contin amidon si s-a observat ca oamenii care le consuma in proportie mare sunt favorizati in sensul producerii „pe cale naturala” de acid hialuronic. Acestia traiesc mai mult, nu contracteaza cancer, sunt foarte putini atinsi de diabet si nu fac Alzheimer. La fel, chiar daca nu folosesc creme de protectie solara, pielea le ramane mult mai elastica, mai sanatoasa cu aparenta de tinerete semnificativa.

Cartilajele de origine animala sunt o sursa importanta de acid hialuronic. Totusi, cel putin in Romania, acest gen de alimentatie nu este unul obisnuit sau agreat. Alternativa ar fi „celebra” supa de oase.

Soia, atat de hulita in urma cu cativa ani, are in componenta anumite proteine care sunt asemanatoare cu estrogenul si incurajeaza productia de acid hialuronic.