Botox – de la efectul general la medicina estetica

botox timisoara dermesteticsBotox a devenit denumirea generica a tratamentului dermatologic de eliminare a ridurilor de expresie. Asa stim majoritatea dintre noi, cand spunem botox ne gandim la tratamente cu injectii pentru a ne mentine intr-o forma estetica deosebita. Denumirea de botox provine din sintagma toxinei botulinice.

Ca un scurt istoric, trebuie spus ca toxina botulinica a fost cunoscuta si studiata inca din secolul XIX, iar in anii celui de-al doilea razboi mondial a existat chiar o perioada in care s-a dorit folosirea ei ca arma. Din fericire, precursorul botox-ului de astazi nu si-a facut marele debut in acest fel. De fapt, initial, principala utilizare a toxinei a fost in corectiile de strabism si diferite alte afectiuni neurologice dar chiar si impotriva transpiratiei. Medicii englezi constatau la sfarsitul anilor 80 ca pacientii carora li se administra botox transpirau mai putin.

Despre botox in sine se poate spune ca principala actiune este aceea de paralizie a muschilor, respectiv o actiune severa de blocarea a acestora. De aici a pornit si cea mai mare utilizare a toxinei, de fapt cea mai cunoscuta. Ca atare, daca sintetizam, putem intelege ca daca muschii fetei sunt blocati, fiind stopata actiunea lor de a da expresie chipului nostru, devine evident ca nu mai avem riduri. Aceasta este deci cea mai folosita aplicatie a botox-ului.

In cantitati mai mari, aproximativ 2.500-3.000 de unitati de botox, acesta poate fi letal, insa in medicina estetica se folosesc portii infime de unitati de toxina inalt purificata, respectiv maxim 75 de unitati.

Istoria „moderna“ a tratamentului cu botox, asa cum cunoastem noi indeobste actiunea toxinei botulinice in dermatologia estetica, a inceput abia in anii 2000 cand in SUA s-a aprobat folosirea acesteia in corectarea ridurilor dintre sprancene. De atunci tratamentul cu botox a devenit sinonim cu tratament de infrumusetare.

Exista mai multe marci de „botox“ fiind lansate mai multe branduri estetice in acest sens, ca sa le spunem asa, dar in Romania cel mai cunoscut este VISTABEL, marca aprobata de Ministerul Sanatatii. Tratamentul cu botox este absolut nedureros si practic nu exista contraindicatii. Dupa o „sedinta de botox“ pacientul nu are nevoie de recuperare si isi poate deasfasura activitatea in mod normal. Totusi, e indicat sa nu se aplece, sa nu stea culcat cateva ore.

In practica s-au mai intalnit cazuri de usoare dureri de cap, dar acest procent este undeva pe la 3% dintre pacienti. In ansamblu insa, nu vom intalni efecte dureroase si ireversibile in urma unui tratament de injectare cu botox.