Epilarea si depilarea nu reprezinta acelasi lucru, iar poate ca acest aspect ar trebui explicat in primul rand, inainte de a se vorbi putin despre ceea ce inseamna epilare definitiva sau de lunga durata. Revenind, epilarea are in vedere indepartarea tuturor firelor de par, fie ca se afla dedesubt, fie la suprafata pielii. In timp ce depilarea este mai superficiala, daca putem spune asa, are in vedere doar parul de deasupra.
Dupa cum se va vedea in continutul acestui text, putem vorbi despre epilare, definitiva sau nu, doar intre limitele unei normalitati sau uniformitati din punct de vedere al geneticii si inzestrarii hormonale ale pacientilor, fie acestia sunt din Romania sau din alta parte.
Apoi, de ce ar trebui sa credem ca epilarea definitiva este ceva ce doresc doar femeile? Evolutia societatii, a profesiilor sau pur si simplu a modei a facut ca indepartarea parului nedorit de pe corp sa devina o atractie estetica, solicitata intr-o aproape egala masura atat de catre femei cat si de barbati.
Cat de mult tine o epilare definitiva
Despre epilare definitiva, despre ce inseamna aceasta notiune din punct de vedere al timpului, se discuta destul de mult intre tot felul de specialisti si amatori, caci pana la urma fiecare poate sa-si dea cu parerea. Insa, o concluzie unanima ar trebui sa fie aceea ca o epilare definitiva are sanse sa fie cu atat mai definitiva, cu cat este realizata intr-un cabinet mai specializat, iar ce loc mai sigur poate fi pentru pielea noastra decat un cabinet de dermatologie!? Ca atare, sa mergi la un simplu salon de infrumusetare nu garanteaza reusita epilarii.
Apoi, asupra termenului de epilare definitiva se poate discuta referitor la perioada de timp care defineste notiunea. Una dintre cele mai raspandite opinii este aceea ca ar fi mai potrivit termenul de epilare de lunga durata. Orice medic dermatolog, fie ca este din Timisoara, Bucuresti sau orice alta localitate mai putin insemnata, va confirma teoria ca epilarea definitiva nu este si nu poate fi chiar definitiva. Daca vorbim despre acest aspect ne gandim in primul rand ca au existat cazuri la care pilozitatea a revenit dupa un numar de ani.
Revenirea parului dupa ce a fost supus unui tratament de epilare definitiva a fost observata la pacienti care au alta mostenire genetica decat cei din Romania, cei cu ten mediteraneean sau de origine persana de exemplu. Tragem concluzia ca nimic nu este definitiv, mai ales in conditiile unei atat de mari diversitati genetice si hormonale.
Se mai poate spune ca o epilare definitiva are sanse mai mari de succes cu cat este realizata de cineva mai pregatit, de cineva care poseda cunostinte medicale mai temeinice, de cineva care foloseste o aparatura medicala mai buna. Iar in treacat fie spus, la Dermatologie Timisoara – cabinet Dermestetics sunt indeplinite toate aceste conditii.
Principiul epilarii definitive
Fiecare dintre noi ne nastem cu aproximativ cinci milioane de foliculi pilosi, respectiv radacini ale firelor de par. Acestia evolueaza, de la firul de par pufos la parul vizibil si rezistent, astfel ca pubertatea si hormonii vor influenta caraceristica aspectului nostru in ceea ce priveste pilozitatea. Parul de pe corp va fi deci la unii mai mult, la altii mai putin, la unii nedorit iar la altii nu deranjeaza deloc.
Epilarea definitiva se ocupa tocmai cu distrugerea acestor radacini ale firelor de par si are preocuparea de a le face sa nu mai creasca. Indiferent de aparatul cu care se realizeaza procedeul, se realizeaza o incalzire pana la distrugere a radacinilor firelor de par. Epilarea definitiva are o temperatura de lucru de 70 grade Celsius. Aceasta temperatura se produce prin lumina.
Procedeul in sine de fotoepilare, respectiv succesul unui tratament de epilare definitiva are succes atat timp cat este aplicat asupra firelor de par cand acestea se afla in teaca. Este probabil cunoscut faptul ca un fir de par are trei etape de dezvoltare, respectiv crestere, stagnare si regresie.
Aparatura si metoda folosita la epilare
In dermatologia estetica actuala se folosesc doua tipuri de aparate: cele cu lumina intens pulsata si cele cu laser. Amebele produc caldura capabila sa distruga foliculul de par, dar se crede ca laserul are un avantaj in fata aparaturii IPL (lumina intens pulsata). Cu siguranta insa ca un dermatolog bun, care stie sa foloseasca bine aparatul IPL, va obtine rezultate remarcabile chiar daca nu lucreaza cu laser. Si invers, o epilare definitva realizata cu laser nu garanteaza nimic daca este facuta dupa ureche.
Se barfeste ca aparatele cu laser produc cancer. Prostii!
Atat aparatele IPL cat si cele cu laser folosesc lumina iar diferenta dintre cele doua este modul de emitere a acesteia. Adica laserul emite o lumina „mai precisa” cu o lungime de unda bine determinata care este absorbita de un anumit pigment, in timp ce o epilare definitiva cu IPL pare a fi mai difuza. Dar, in functie de priceperea in utilizare apar si rezultatele, mai bune sau mai slabe.
Se gasesc aparate de epliare definitiva care costa 200 de euro, care costa 2.000 sau 200.000 de euro, care pot fi cumparate de la Auchan sau de la firme specializate. Teoretic, pretul aparatului ar trebui sa ne spuna cat de buna va fi epilarea. Un singur lucru este cert, aparatele ieftine pot crea probleme.
Durata tratamentului si numarul de sedinte necesare
Datorita diversitatii fiziologice ale pacientilor este greu de spus cate sedinte sunt necesare pentru epilare definitiva. Totusi, in general, se estimeaza ca este nevoie de 8-12 sedinte, durata totala a procedurii intinzandu-se chiar si pe durata a doi ani.
Intervalul dintre primele 4-5 sedinte poate fi de patru sapatamani, apoi acesta creste la 6-8 sau chiar 10 saptamani.
Numarul exact de sedinte va fi stabilit impreuna cu medicul dermatolog si trebuie stiut ca tot tratamentul se face in functie de evolutia ciclica a cresterii firelor de par. Intensitatea unui tratament de epilare definitiva se face tinand cont si de culoarea parului (daca este mai blond, brunet…) de adancimea radacinii firului de par, de caracteristicile hormonale, etc.
De remarcat ca pe tot timpul procedurii se va face concomitent un tratament de hidratare a pielii si se va evita smulgerea firelor de par.
Numai medicul dermatolog va putea stabili numarul de sedinte…
Contraindicatii si efecte adverse la epilarea definitiva
Femeile insarcinate si persoanele care se expun la soare fara creme de protectie ar trebui sa evite acest tratament. Apoi, este contraindicata epilarea in zona pielii acoperite cu tatuaje.
Sarcina si alaptarea, cancerul de piele, boli acute…
Persoanele cu alergii la lumina solara ar trebui sa se abtina, de asemenea si cele care sunt sub tratament cu medicamente fotosensibile.
Dupa epilarea definitiva cu laser sau IPL ar putea sa apara zone cu roseata sau arsuri. Important este ca in aceste cazuri sa se apeleze la medicul dermatolog.
Un tratament serios de epilare definitiva ar trebui sa aiba loc la un cabinet de dermatologie, altfel pacientii se expun riscurilor unor interventii facute de persoane neavizate.