Un tratament cu injectii cu botox ( toxina botulinica ) este una din metodele aplicate in dermatologie care fac o persoana sa arate mereu tanara. Spunem una pentru ca, din punct de vedere al dermatologiei, sa faci injectii cu botox a devenit o chestiune familiara si obisnuita pentru cele mai frumoase femei si nu numai. Totusi, ca sa vorbim pe intelesul tuturor, ce inseamna sa faci injectii cu botox? Este toxina botulinica in stare sa ne stearga ridurile, macar doua-trei cute de pe frunte si macar un an sa fim capabili de a ne ascunde varsta? Intrebari la care, foarte sumar, incercam sa raspundem in acest text. Caci marile raspunsuri, cele bazate pe observatiile unui medic dermatolog, nu le puteti afla decat in urma unui consult de specialitate.
Atenuarea ridurilor cu botox
Din capul locului trebuie spus ca asa-numita stergere a ridurilor cu botox se poate realiza cu rezultate mai mult sau mai putin bune in functie de tipul ridurilor, de locul lor, de vechimea lor. Stergerea ridurilor nu este una definitiva si nici stergere nu este cuvantul cel mai potrivit. Atenuarea ridurilor este mai mult sau mai putin evidenta in functie de mai multi factori, asa cum s-a sugerat mai sus.
Cele mai potrivite riduri care se pot „sterge” prin injectii cu botox sunt cele asa-zise de expresie, de pe frunte, dintre sprancene, de la coltul ochilor (laba gastei).
Asadar, partea superiora a fetei este zona predilecta de aplicare a unui tratament de injectii cu toxina botulinica, locurile indicate anterior fiind cu actiunea cea mai evidenta, acolo se poate aplica botox-ul cu un real succes, evident in combinatie cu mai multi factori ce tin de fiziologia fiecarei persoane.
Contraindicatii pentru administrarea de toxina botulinica
In primul rand, de injectii cu botox nu se poate bucura oricine, acestea sunt contraindicate persoanelor alergice la compusii cu care se prepara toxina, in primul rand albumina. Nu se administreaza nici femeilor gravide sau care alpateaza. Nici persoanele care se afla sub tratament cu substante anti-inflamatorii, anti-coagulante si anti-agregante.
O categorie aparte a persoanelor contraindicate pentru injectii cu botox este aceea a suferinzilor de anumite afectiuni ce duc la scaderea masei musculare, respectiv miastenia gravis, o boala autoimuna ce se caracterizeaza prin slabiciunea muschilor.
In mod cert, injectii cu botox nu se pot face nici celor care sufera de afectiuni ale pielii.
Un medic dermatolog, de ce nu Gabriela Ciobanu de la cabinetul de Dermatologie Dermestetics Timisoara, va putea sa va dea un raspuns mult mai amplu si mai complex despre posibilitatea sau nu a unui tratament cu injectii cu botox.
Efectul fiziologic al unei injectii cu botox
Ca sa vorbim pe romaneste, o injectie cu botox are un fel de efect paralizant asupra muschilor, in sensul ca intervine in atenuarea transmisiei impulsurilor electrice catre acestia si ca atare nu se mai contracta, iar linia fetei devine astfel mai neteda.
Inainte de a fi folosita pe scara larga in medicina estetica, toxina botulinica era utilizata in medicina recuperatorie. Daca ati observat, dimineata cand va treziti, ridurile dvs sunt estompate, tocmai datorita efectului de relaxare al muschilor, efect ce a avut loc peste noapte.
Efectul unui tratament cu botox se poate observa pe o durata de 4-9 luni, in functie de particularitatile fiecarui pacient. Este limpede ca musculatura unei persoane de 35 de ani difera total fata de cea a unei persoane de 50 de ani, cazuri in care si ridurile au varste diferite iar in acest caz „stergerea ridurilor” este altfel perceputa de catre fiecare organism in parte.
Tratament cu toxina botulinica – durata, complicatii
In mod normal, o sedinta de injectii cu botox dureaza 15-20 de minute, in functie de numarul de intepaturi si de marimea zonei supuse tatamentului. Nu sunt necesare pregatiri deosebite din punct de vedere al anesteziei, la modul general vorbind, injectiile cu botox facandu-se cu un ac extrem de fin.
Numarul de sedinte de tratament nu este excesiv, una-doua fiind suficiente, de regula, dar acest lucru va poate spune cel mai bine medicul din cabinetul de dermatologie.
Nu se poate spune ca exista o perioada de recuperare dupa acest tratament, pacientul putandu-si relua ocupatiile in primele minute cand iese din cabinet.
Desi sunt rare, dupa injectiile cu botox, la nivelul fetei pot aparea echimoze, inrosiri sau umflaturi. Aceste neplaceri sunt de scurta durata si dispar de la sine. Pe termen lung nu exista complicatii.