Screeningul alunitelor prin dermatoscopie

dermatologie-timisoara-nevi-sutton
nevi sutton raspanditi pe corp, leziuni vindecate unde s-a topit alunita precum si un nev sutton cu hallou

Unele dintre cele mai cunoscute probleme din dermatologie sunt alunitele (sau nevii pigmentari) care sunt leziuni cae sub actiunea factorilor de mediu sau al factorilor interni ai corpului nostru, factori fizici, chimici, imunologici se pot transforma in leziuni precanceroase. Daca s-a ajuns la acest stdiu este nevoie de indepartarea chirurgicala pentru a preveni aparitia celui mai de temut cancer cutanat : Melanomul! In cele ce urmeaza, cabinetul de dermatologie Dermestetics din Timisoara va ofera detalii despre cea mai moderna metoda de prevenire a cancerului de piele.

Dermatoscopia permite examinarea alunitelor prin marirea acestora de 20-100x punand in evidenta microscopic dispozitia pigmentului si a desenului vascular, permitand astfel diagnosticarea precoce a melanomului. Molemax, computerul care salveaza vieti este un sistem de dermatoscopie digitala cu epiluminiscenta care permite vizualizarea in profunzime a oricarei leziuni cutanate aflat in dotarea cabinetului nostru de dermatologie din Timisoara.

Aparatul permite inregistrarea datelor, vizualizarea modificarilor dificil sau imposibil de observat cu ochiul liber, stocheaza imagini in memoria aparatului facand posibila pe viitor compararea imaginilor in dinamica. Molex, acest computer dotat cu un software ultraperformant, face chiar si un calcul al riscului de malignizare.

Pentru realizarea unei dermatoscopii nu este necesara o pregatire prealabila a tegumentului de examinat dar, totusi, e bine ca inaintea efectuarii dermatoscopiei sa nu se unga locul respectiv cu creme de ingrijire corporala. Astfel medicul dermatolog poate face diferenta intre leziunile „inofensive” si cele „periculoase”. In urma dermatoscopiei specialistul poate recomanda indepartarea leziunii pe cale chirurgicala sau efectuarea biopsiei. In urma examenului histopatologic se va stabilii diagnosticul final si tratamentul necesar. Retineti, doar medicul dermatolog poate sa puna un diagnostic in acest sens.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat dar riscul mai mare este la persoane cu tenul si ochii deschisi la culoare. Factorii genetici favorizeaza aparitia unui melanom, respectiv existenta in familie a tumorilor cutanate, prezenta pe tegument a numeroaselor alunite, mai ales in zone atipice. Merita sa mai amintim ca factori de rsic potential si arsurile solare din copilarie, la o varsta mai mica de15 ani. De asemenea, frecventarea saloanelor de bronzare artificiala!

Cancerul de piele si alte leziuni

Cancerul cutanat este un proces tumoral in care formatiunea nu este incapsulata, are o evolutie invaziva si celulele componente sunt putin diferentiate. Ritmul de crestere este rapid. Cancerul cutanat totalizeaza 6% din bolile de piele si reprezinta 15%-20% din cancerele umane. Epiteliomul bazocelular: cel mai frecvent cancer cutanat are o malignitate locala, nu determina metastaze. Apare mai des la persoanele de rasa alba ce locuiesc in zonele insorite, regiunile meridionale. Se dezvolta pe leziuni preexistente sau stari precanceroase care depistate la timp pot fi tratate evitand transformarea in neoplasme. Apare in stransa legatura cu factorii de mediu cancerigeni, respectiv agenti chimici, radiatii UV, radiatii ionizante, fumatul, imunodeficienta.

Leziuni precanceroase cu risc de malignitate: keratoza actinica, keratoza senila, boala Biwen, corn cutanat, leucoplazia, nevi pigmentari. Epitelioamele au localizarea cea mai frecventa la nivelul extremitatii cefalice (79.2%) pe cand melanoamele au o frecventa de aparitie crescuta la nivelul membrelor inferioare.

nev-sutton
nev sutton

Nevi Sutton: Nevi mici lenticulari inconjurati de un chenar alb depigmentat perfect delimitati. Boala apare in a doua parte a copilariei sau la varsta adulta. Alunita exista de mai multa vreme, chenarul depigmentat aparand ulterior si inconjoara perfect alunita avand forma perfect rotunda sau ovalara. Alunita se afla intotdeauna in centrul petei albe. Pe tegument poate fi o singura leziune de acest fel sau mai multe leziuni. Localizare: frecvent pe trunchiul posterior, gat mai rar, pe membre si cap. Dupa luni de zile sau ani alunita dispare, „se topeste”. Nu se transforma in cancer niciodata. Nu necesita tratament medicamentos sau interventie chirurgicala. Etiologia este neelucidata.