Depistarea precoce a unui cancer de piele prin videodermatoscopie la Timisoara

alunita
orice alunita se poate transforma in tumoare maligna, depistarea acesteia sta in puterea dvs

Un cancer de piele poate fi tratat cu real succes la un cabinet de dermatologie daca este depistat timpuriu prin observarea oricare alunite, iar cea mai sigura metoda este video dermatoscopia. Cabinetul de dermatologie Dermestetics, condus de medic dermatolog dr Gabriela Ciobanu, va pune la dispozitie urmarirea in timp a evolutiei oricarei leziuni a pielii, respectiv orice alunite cu caracter displazic, adica alunita care are potential de a deveni un veritabil cancer de piele.

Desigur ca intrebarea primara la care ar trebui raspuns este: o alunita poate deveni cancer de piele? Da, in anumite conditii orice alunita (nev) poate sa ia forma unei tumori maligne. In randurile de fata ne propuneam insa explicarea principiului de depistare prin video dermatoscopie

Potentialul malign al unei alunite

O alunita sau altfel spus un nev pigmentar este o tumoare benigna (inofensiva) care se poate transforma insa in tumoare maligna, respectiv cancer de piele. Aceasta poate deveni cancer de piele daca se afla intr-un loc expus traumatismelor de orice fel. Cea mai banala metoda de prevenire a transformarii unei alunite in cancer de piele este protejarea ei impotriva actiunii razelor solare, prin acoperire sau folosire de creme protectoare sau evitarea expunerii.

Daca vorbim despre alunite, una dintre cele mai frecvente leziuni ale pielii si practic nu exista persoana fara cel putin o alunita, trebuie stiut ca e nevoie de o monitorizare atenta a lor. Orice transformare in forma, marime sau culoare, acestea fiind cele mai frecvente si mai vizibile semne, trebuie transmisa unui medic dermatolog pentru a se interveni cu succes. Un cancer de piele este vindecabil cand se descopera in faza incipienta dar prognosticul este prost cand raportarea lui este tarzie.

Video dermatoscopia – esenta metodei de investigare

Video dermatoscopia, in esenta cea oferita de cabinetul de dermatologie din Timisoara Dermestetics, tocmai acest lucru il realizeaza, respectiv o marire a imaginii leziunii, indiferent ca este vorba de alunite sau alte afectiuni, apoi se urmareste evolutia acestora. Prin tehnologia de ultima ora se realizeaza un punctaj, un scor, in baza caruia se poate face un pronostic de risc asupra posibilitatii de aparitie a unui cancer de piele.

Imaginile sunt stocate si analizate, un medic dermatolog cu experienta putand identifica potentialul malign al alunitei si recomandanda sau aplica tratamentul medical dermatologic adecvat fiecarei situatii in parte, asa cum am spus mai sus in baza unui pucntaj. Calea medicala de urmat este asadar dependenta de scorul furnizat de interpretarea imaginii alunitei, in functie de aceasta urmand a se proceda sau nu la indepartarea ei prin excizie.

Depistarea precoce a cancerului de piele realizata prin video dermatoscopie este deci cheia succesului reusitei in vindecarea acestei severe afectiuni dermatologice.

Practic, orice transformare a leziunii este monitorizata si atent supravegheata. Este evident ca primul responsabil pentru depistarea timpurie a oricarui cancer de piele sunteti dvs, o consultatie dermatologica fiind cel mai facil lucru.

Cabinetul de dermatologie Dermestetics din Timisoara va sta oricand la dispozitie, furnizandu-va servicii medicale profesioniste si accesibile.