Alunita sau melanom? Situatii distincte in dermatologie…

examinarea prin videodermatoscopie
Observarea prin videodermatoscopie

Cabinetul de dermatologie Dermestetics din Timisoara va atrage atentia asupra a catorva aspecte ce trebuie luate in seama vizavi de corespondenta aparenta dintre alunite si melanom. In aparenta doar, caci in fond sunt doua lucruri distincte, mai mult, cu consecinte absolut diferite asupra sanatatii dvs.

Daca in trecutul nu prea indepartat se spunea ca o alunita este semn de frumusete, iata ca lucrurile s-au cam schimbat, iar asta datoriat conditiilor de viata, mediu s.a.m.d. Orice persoana informata, si nu neaparat cu cunostinte solide in dermatologie, stie ca din alunite se poate dezvolta un melanom, respectiv cancerul de piele. In acest sens, la Timisoara, dar nu numai, exista posibilitati practic extrem de accesibile de a vindeca melanomul. Cel mai important lucru este acela de a sti despre ce este vorba.

Precautii dermatologice si factori de risc

Orice medic dermatolog din Timisoara va va spune ca persoanele care au un numar mare de alunite prezinta risc crescut in a dezvolta melanomul. Aceasta afectiune este de fapt un cancer de piele cu mare risc de deces, evident daca nu este tratat. Insa daca tratamentul este aplicat in faza de debut sansele de vindecare sunt maxime.

Expunerea excesiva la soare determina cresterea numarului de alunite si deci implicit sansele de aparitie a melanomului. Apoi, medicii si cercetatorii in dermatologie au constatat ca exista persoane cu un factor mai mare de risc. Redam mai jos cateva aspecte comune la cazurile de melanom inregistrate. Astfel, sunt sanse mai mari sa faceti un cancer de piele daca aveti:

 • ochi deschisi la culoare;
 • parul blond si pielea alba;
 • pistrui si multe alunite;
 • o alunita de dimensiuni mai mari inca de la nastere;
 • nevi displazici;
 • o sensibilitate crescuta la soare;
 • va bronzati greu;
 • ati suferit de pe urma arsurilor solare;
 • antecedente in familie, respectiv un cancer de piele.

Depistarea melanomului

Este evident ca doar intr-un cabinet de dermatologie veti avea certitudinea unui diagnostic in acest sens. Totusi, sunt cateva indicii care va pot pune in garda, respectiv acestea sunt grupate in asa-zisul ABCDE. Daca aveti o asemenea problema si va incadrati in una sau mai multe situatii din cele expuse mai jos, este cazul sa va prezentati de urgenta la un medic dermatolog.

Asadar, mergeti la un cabinet de dermatologie daca alunita dvs se manifesta intr-una din directiile:

 • Asimetrie;
 • Borduri neregulate, respectiv marginile acesteia;
 • Culoarea a devenit neomogena;
 • Diametrul este de peste 6 mm;
 • Evolutia ei este rapida, respectiv isi modifica formele.

Metode in dermatologie de depistare / monitorizare

In primul rand, semnalul de alarma trebuie sa provina de la pacient. Astfel, la primele semne ca este ceva in neregula cu alunita e cazul unei vizite si consultatii de specialitate la un cabinet sau clinica de dermatologie. Doar un medic dermatolog va va putea spune daca aveti o problema sau este o confuzie intre melanom incipient si alunita.

Metoda clasica de diferentiere a aspectului de mai sus este dermatoscopul. Tehnologia moderna a introdus insa videodermatoscopia, o cale mai eficienta in acest sens, practicata cu succes si la Dermestetics – dermatologie Timisoara si despre care puteti citi aici.

Cea mai sigura metoda de a preintampina un cancer de piele este observatia. Observatia proprie a pacientului, coroborata ulterior cu interventia unui medic dermatolog. Dermestetics Timisoara va acorda tot sprijnul de care aveti nevoie pentru a va supraveghea starea de sanatate.