Videodermatoscopia si dermatoza precanceroasa

Gabriela Ciobanu – cabinet dermatologie Dermestetics Timisoara

dermatoza timisoara
dermatoza se poate trata la cabinetul nostru de dermatologie

Pentru a va introduce putin intr-un sector contemporan de medicina moderna, cu aplicatie in dermatologie si in depistarea precoce a unui cancer de piele, trebuie spus ca notiunea de modificare precanceroasa a fost emisa de catre Victor Bas in 1986. Acest concept a fost preluat si adaptat la patologia cutanata de catre Dubreuilh care, tot in 1986, a descris cheratozele precanceroase. Astazi, videodermatoscopia este un instrument nelipsit pentru un medic dermatolog bun.

Starea precanceroasa cutanata este o manifestare patologica ce poseda un risc semnificativ statistic de dezvoltare a unor tumori cutanate maligne, conform opiniei tuturor celor avizati ce activeaza in dermatologie. Aceste leziuni precanceroase pot fi localizate pe piele si pe mucoase. La nivelul tegumentului apar mai frecvent la persoanele mai in varsta care isi exercita profesiunea sub actiunea directa razelor solare (agricultori, marinari). Strict dermatologic vorbind, persoanele cu par blond si cei care dezvolra arsuri solare cu usurinta sunt mai predispusi la un cancer de piele.

Cicatricile post-arsura, post-traumatice, post-inflamatorii, pot sa constituie patul pe care se dezvolta un cancer cutanat. Dermatozele precanceroase pot fi provocate de agenti chimici (gudron, arsenic). Dermatoza precanceroasa a mucoasei bucale apare frecvent la barbatii adulti expusi profesional multa vreme la radiatiile solare, iar aceasta este o observatie bazata pe statisticile si cazuistica din dermatologie.

Alte leziuni precanceroase la nivelul mucoasei bucale se mai datoreaza fumatului, traumatismelor calorice, chimice sau mecanice. Unele forme precanceroase care afecteaza mucoasa bucala se pot extinde la laringe sau trahee.

Dermatoza precanceroasa a mucoasei genitale poate aparea la ambele sexe iar aspectul clinic este similar cu cel intalnit pe mucoasa bucala.

Luand in consideare importanta diagnosticarii precoce a starilor precanceroase vreau sa subliniez necesitatea depistarii precoce de catre medicul dermatolog prin metode moderne, cum este videodermatoscopia. Acest procedeu de diagnosticare ne ajuta sa monitorizam evolutia leziunilor precanceroase ale pacientilor, iar astfel sa avem sanse extraordinar de mari ca evolutia reusitei tratamentelor din dermatologie sa fie inttr-un trend ascendent.